Speuren als Sport bij Canis Cunerae

We gaan weer verder met het sportspeuren!


Wat houdt dat speuren nou eigenlijk in?
Het is de bedoeling dat de hond hetzelfde spoor gaat lopen als dat de begeleider heeft uitgelopen.
Dit wordt gedaan door te beginnen met korte spoortjes met aan het eind iets wat de hond graag heeft, met later langere sporen en nog later met hoeken in het spoor.
Nog later gaan we wellicht ook nog voorwerpen op het spoor leggen die de hond moet gaan verwijzen. Dat wil zeggen dat hij bij zo'n voorwerp moet gaan liggen en op deze manier aan de baas aangeeft dat hij wat heeft gevonden.
 

Wat is de bedoeling van een cursus speuren met je hond?
Intensief bezig zijn zowel voor de hond als voor de baas.
En een leuke uitdaging om samen met je hond een nieuwe vorm van hondensport te kunnen uitoefenen.
 

Wanneer, waar, hoeveel?
De Beginners 1 groep, KS1 ofwel Kennismaking Sportspeuren, zal starten op dinsdag 11 september om 19:30, en zal worden afgesloten met een speurproef op dinsdag 27 november (onder voorbehoud). Anderhalf uur is voldoende om per combinatie zo'n drie tot vier spoortjes te kunnen uitwerken met tussendoor voldoende rusttijd, en dat is voor de meeste combinaties ook echt wel genoeg.
Op dezelfde dag en tijd zal ook de SS2/SS3 (Sportspeuren 2/3) starten, dit zijn de speurders die er al minimaal een seizoen op hebben zitten.
Het voorbehoud voor de einddatum is vanwege mogelijk slecht weer. Als het (flink) regent gaat een speurles niet door, en schuift de speurproef dus telkens een week op.

Er is een tweede voorbehoud nodig.
Als de belangstelling zo groot is dat een tweede groep nodig wordt, komt deze tweede groep ˇf op woensdagavond (gevorderden) ˇf op zondagmorgen (beginners) te lopen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren die we nu nog niet kunnen bepalen.

De kosten bedragen 95 Euro per combinatie, voor 12 lessen inclusief de speurproef in de laatste les.
Kijkt u zelf even of u in aanmerking komt voor onze kortingsregeling?
 

Waar moet de combinatie aan voldoen?
We houden de regels van de FHN aan, dus illegaal gecoupeerde honden zullen worden uitgesloten. Loopse teven kunnen niet aan de lessen deelnemen, de speurproef doen is toegestaan maar dan wel als laatste deelnemer.
KP1/KS1: Je hond is bij aanvang minimaal tien maanden oud en heeft minimaal SHH Basis (FHN-eis: SHH) behaald, of vergelijkbaar niveau elders.
SP2/SS2 en verder: Je hond is minimaal 14 maanden oud en heeft minimaal SHH behaald, of vergelijkbaar niveau elders.
Je moet lekker maar dan ook erg lekker voer meenemen waarvan je zeker weet dat de hond er voor wil werken, en je hond moet dus voor dat voer willen gaan.
Speuren doen we met een (speur)tuig. Een zweethalsband en/of vaste halsband met B÷ttchertuig zijn ook toegestaan. (geen slip, prik of trekketting, geen half-check, geen Canny Collar, Halti of Gentle Leader).
 

Vragen of opgeven?
Je vragen stellen en opgeven kan bij Marlies de Bruin, info@canis-cunerae.nl, graag vˇˇr 10 september. Je betaling moet vˇˇr aanvang van de cursus binnen zijn!
 

Waarop kunt u nog inschrijven?
KS1/SS2/SS3 dinsdag 19:30 - 21:00, 5 deelnemers, 1 vrij
Minimaal vereist aantal om de cursussen te starten is in totaal 4 deelnemers.
 

Deelnemende honden:
KS1: Australian Shepherd, Zwitserse Witte Herder,
SS2: Kruising Kooiker/Mechel,
SS3: Kruising Podenco/Labrador, Podenco Andaluz


Wat voor honden hebben er al eens meegedaan met speuren?
Golden Retriever, Engelse Cocker SpaniŰl, Labrador Retriever, Dwergteckel, Kaninchen Teckel, Kruising Jack Russel, Sarplaninac, Leonberger, Mechelse Herder, Duitse Herder, Oud Duitse Herder, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Rottweiler, diverse Labrador Kruisingen, diverse Griekse Kruisingen, Amerikaanse Stafford, Zwitserse Witte Herder, Friese Stabij, Boerenfox, Welsh Springer SpaniŰl, Podenco Andaluz, Kruising Podenco/Labrador, Kruising Kooiker/Mechel,