Speuren als Sport bij Canis Cunerae
  

We gaan weer verder met het sportspeuren!


Wat houdt dat speuren nou eigenlijk in?
Het is de bedoeling dat de hond hetzelfde spoor gaat lopen als dat de begeleider heeft uitgelopen.
Dit wordt gedaan door te beginnen met korte spoortjes met aan het eind iets wat de hond graag heeft, met later langere sporen en nog later met hoeken in het spoor.
Nog later gaan we wellicht ook nog voorwerpen op het spoor leggen die de hond moet gaan verwijzen. Dat wil zeggen dat hij bij zo'n voorwerp moet gaan liggen en op deze manier aan zijn geleider aangeeft dat hij wat heeft gevonden.
 

Wat is de bedoeling van een cursus speuren met je hond?
Intensief bezig zijn zowel voor de hond als voor de geleider.
En een leuke uitdaging om samen met je hond een nieuwe vorm van hondensport te kunnen uitoefenen.
 

Wanneer, waar, hoeveel?
De Beginners groep, KSS ofwel Kennismaking Sportspeuren, zal starten op woensdag 7 september om 18:30, en zal worden afgesloten met een speurproef op woensdag 9 november (onder voorbehoud). Anderhalf uur is voldoende om per combinatie zo'n drie tot vier spoortjes te kunnen uitwerken met tussendoor voldoende rusttijd, en dat is voor de meeste combinaties ook echt wel genoeg.
Een dag eerder, dinsdag 6 september om 18:30 zal ook de SSG (Sportspeuren Gevorderd) starten, dit zijn de speurders die er al minimaal een seizoen op hebben zitten. Zij hebben hun speurproef op dinsdag 8 november (onder voorbehoud).
Het voorbehoud voor de einddatum is vanwege mogelijk slecht weer. Als het (flink) regent gaat een speurles niet door, en schuift de speurproef dus telkens een week op.

Er is een tweede voorbehoud nodig.
Als de belangstelling zo klein is dat een tweede groep overbodig lijkt, komt deze tweede groep te vervallen en zullen alle groepen op dinsdagavond lopen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren die we nu nog niet kunnen bepalen.

De kosten bedragen 100 Euro per combinatie, voor 10 lessen inclusief de speurproef in de laatste les.
 

Waar moet de combinatie aan voldoen?
We houden de regels van de FHN aan, dus illegaal gecoupeerde honden zullen worden uitgesloten. Loopse teven kunnen niet aan de lessen deelnemen, de speurproef doen is toegestaan maar dan wel als laatste deelnemer.
KPS/KSS: Je hond is bij aanvang minimaal zeven maanden oud en heeft minimaal SHH Pups behaald, of vergelijkbaar niveau elders.
SPG/SSG en verder: Je hond is minimaal 12 maanden oud en heeft minimaal Speuren Kennismaking behaald, of vergelijkbaar niveau elders.
Je moet lekker maar dan ook erg lekker voer meenemen waarvan je zeker weet dat de hond er voor wil werken, en je hond moet dus voor dat voer willen gaan.
Speuren doen we met een (speur)tuig. Een zweethalsband en/of vaste halsband met Böttchertuig zijn ook toegestaan. (geen slip, prik of trekketting, geen half-check, geen Canny Collar, Halti of Gentle Leader, en zeker geen anti-trek-tuig).
 

Vragen of opgeven?
Je vragen stellen en opgeven kan bij Marlies de Bruin, info@canis-cunerae.nl, graag vóór 5 september 17:00. Je betaling moet vóór aanvang van de cursus binnen zijn!
 

Waarop kunt u nog inschrijven?
SSG + KSS dinsdag 18:30 - 20:00, 5 deelnemers, 1 vrij
KSS woensdag 18:30 - 20:00, 1 deelnemers, 5 vrij
Minimaal vereist aantal om de cursussen te starten is in totaal 4 deelnemers.
 

Deelnemende honden:
KSS: Griekse kruising
SSG: Duits/Belgische Herder, kruising Galgo/Herder, Mastin Español, Australian Shepherd
 


Wat voor honden hebben er al eens meegedaan met speuren?
Golden Retriever, Engelse Cocker Spaniël, Labrador Retriever, Dwergteckel, Kaninchen Teckel, Kruising Jack Russel, Sarplaninac, Leonberger, Mechelse Herder, Duitse Herder, Oud Duitse Herder, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Rottweiler, diverse Labrador Kruisingen, diverse Griekse Kruisingen, Amerikaanse Stafford, Zwitserse Witte Herder, Friese Stabij, Boerenfox, Welsh Springer Spaniël, Podenco Andaluz, Kruising Podenco/Labrador, Kruising Kooiker/Mechel, Mastin Español, kruising Galgo/Herder, Australian Shepherd, Duits/Belgische Herder, Engelse Cocker, Standaard Teckel, Rhodesian Ridgeback,